Reikės: 1 kg vištienos filė, 10 g druskos, 2 g maltų juodųjų pipirų, 500 g grietinėlės, 200 g ropinių svogūnų, 2 g džiovinto baziliko, 1 g raudonėlio, 1 g petražolių lapų, 2 g krapų, 2 g mėtų, aliejaus kepimui.
Kaip gaminti: Įkaitinkite keptuvėje 1 šaukštą aliejaus ir ant vidutinio karštumo ugnies apkepkite iš visų pusių vištienos filė po 20-30 sek. Kepdami paskaninkite druska ir pipirais. Sudėkite mėsą iš keptuvės į puodą.
Padažui pusžiedžiais supjaustytus svogūnus apkepkite 3 šaukštuose įkaitinto aliejaus, iki jie pagels. Tada įpilkite grietinėlę, maišydami pagarinkite 5-10 min., kad suminkštėtų svogūnai ir sutirštėtų padažas. Tada suberkite džiovintą baziliką, raudonėlį, kapotas petražoles, krapus ir mėtas, paskaninkite druska ir pipirais. Keptą vištieną užpilkite žolelių padažu ir troškinkite 10-15 min. Prie šio vištienos kepsnio skanu kuskusas su daržovėmis.
Kuskusui paruošti reikės: 350 g kuskuso kruopų, 700 ml verdančio sultinio, 300 g keptų daržovių (pvz., cukinijos, paprikos), virtų morkų. Kaip gaminti: Į dubenėlį suberkite kuskuso kruopas ir susmulkintas daržoves, sumaišykite. Užpilkite verdantį sultinį ir uždenkite dubenėlį maistine plėvele. Palaikykite taip 15-20 min. Tada galima iškart valgyti, kruopos bus skanios ir birios.
___ Patarimai___
Šašlyko skonis daug priklauso ir nuo to, kaip mėsą paruošite.
Druska, pipirai ir svogūnai – bene kiekvieno marinato pagrindas. Šalia šių produktų kaip marinato komponentus išradingi žmonės naudoja dar ir alų, girą, vyną, šampaną, konjaką, citrinų ir granatų sultis, šviežią pieną, kefyrą, rūgpienį, mineralinį vandenį, majonezą, garstyčias, net juodąją arbatą.
Žinovai nepataria naudoti acto. Jis mėsą suminkština, bet užgožia jos tikrąjį skonį ir aromatą.
Šašlyko niekada nesugadins svogūnai.
Patariama jų negailėti ir dėti kuo daugiau – kiek mėsos, antra tiek ir svogūnų.
Pjaustant svogūnų nereikėtų labai susmulkinti, nes prieš kepant šašlyką bus nelengva juos nurinkti nuo mėsos gabalėlių ir likę kepdami degs, taigi sugadins šašlyko skonį.
Marinuoti mėsą galima tik emaliuotame, moliniame arba stikliniame inde ir jokiu būdu – ne aliumininiame ar mediniame.
Aliumininis liesdamasis su mėsa ir marinatu išskiria kenksmingųjų medžiagų, kurios gali ne tik sugadinti šašlyko skonį, bet ir užnuodyti jį. O medinis indas sugers visas mėsos sultis.
Skaniausi šašlykai neturėtų būti per daug riebūs ar per daug sprangūs, geriausia – aukso viduriukas. Taigi rinkdamosi atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą, šviežumą, spalvą. Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3–5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą