2014 m. kovo 8 d., šeštadienis

įdomūs faktai apie maisto produktus

ĮDOMŪS FAKTAI apie populiarius maisto produktus, kurių dar negirdėjote: kodėl kartų persiko kauliuką verta suvalgyti, o kukurūzų spragėsius geriau kepti ne mikrobangų krosnelėje, o keptuvėje?

Apyniuose yra antioksidantų, bet, norėdami pajusti jų naudą, turėtumėte išgerti 446 litrus alaus per dieną.

Amerikiečiai suvalgo 10 milijardų spurgų, o britai išgeria 60 milijardų arbatos puodelių per metus.

„Coca Cola“ yra pati mėgstamiausia... Meksikoje, o „Heinz“ kečupo parduodama vidutiniškai po du indelius kiekvienam pasaulio gyventojui.

JAV leidžia į šalį importuoti kokos lapus tik „Coca Cola“ kompanijai.

Du tūkstančius metų šokoladas buvo žinomas tik kaip gėrimas. Pirmoji šokolado plytelė buvo parduota tik 1849 metais.

Pusė viso pasaulyje pagaminamo maisto sugenda arba yra išmetama.

Visi bananai yra genetiškai identiški, nes bananų medžiai klonuojami jau kelis dešimtmečius.

Populiarus duonos ingredientas l-cysteinas yra gaunamas iš žmonių plaukų.

Iki Kolumbo kelionių Italijos virtuvėje nebuvo pomidorų, Indijos – aštrių pipirų, o Tailando – žemės riešutų.

Persiko kauliuke esantis riešutas yra potencialus vaistas nuo vėžio, nes jame yra laetrilo – medžiagos, kuri mokslininkų spėjimais, atakuoja vėžines ląsteles, bet neliečia sveikų.

Spalvoti saldainių apvalkalai gaminami iš medžiagos, kuri gaunama iš vabalų Laccifer lacca.

Vynuogės garsėja kaip stiprus antioksidantas, dėl jose esančio resveratrolio, bet jis susidaro tik per grybelines infekcijas augimo metu. Antigrybelinėmis priemonėmis purškiamos vynuogės resveratrolio neturi.

Vienas brangiausių pasaulio patiekalų yra gaminamas iš paukščių seilių – paukščių lizdo sriuba.

Mikrobangų krosnelėje kepami spragėsiai išleidžia plaučiams toksiškas dujas.

Rozmarino aliejus yra daug stipresnis mėsos konservantas nei sintetiniai.

Vyšnios mažina podagros simptomus ir padeda išvengti artrito.

Petražolės pritraukia kenkėjus, todėl padeda apsaugoti nuo jų kitas daržo gėrybes.

Raugintuose kopūstuose gausu vitaminų ir probiotikų, todėl jie iki šiol laikomi būtina jūreivių valgiaraščio sudėtine dalimi.

Raudonėliuose daugiau antioksidantų nei mėlynėse.

Kivio tikrasis pavadinimas yra kiniškas agrastas, bet šis pavadinimas nepatiko importuotojams JAV, todėl vaisius buvo pavadintas paukščio vardu ir pavadinimas paplito visame pasaulyje.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą